O nas

Stara papiernia

Centrum Handlowe Stara Papiernia początki swojej historii datuje na XVIII wiek. W 1760 roku na obecnych terenach centrum powstała pierwsza na Mazowszu papiernia. Zakład nosił nazwę Królewska Fabryka Papieru, a jednym z jej stałych klientów był król Stanisław August Poniatowski. Na papierze z tej fabryki zostały spisane m.in. dokumenty Sejmu Czteroletniego i Konstytucji Trzeciego Maja.

W latach 30. XIX wieku w zakładzie, który wówczas istniał wzniesiono nowy budynek oraz zmodernizowano system zaopatrzenia zakładu w wodę. Od rzeki Jeziorki odprowadzono kanał zasilający koło wodne. Kanał istnieje do dziś, a wzdłuż niego prowadzi malowniczo usytuowany, drewniany taras.

W 1836 roku, kiedy kierownicze stanowisko objął fachowiec, z pochodzenia Francuz, Gabriel Planche postanowiono zbudować nowy budynek dla wyjątkowo nowoczesnej jak na tamte czasy maszyny papierniczej do produkcji papieru ciągłego. Zakupiono też tereny zielone wokół stawu górnego, należące do rodziny Potulickich. W 1838 roku zbudowano nowy budynek w kształcie litery „L”. Układ przestrzenny budynków w kształcie litery „L” zachował się do dnia dzisiejszego.

W latach 80. XIX wieku, po zakupie fabryki papieru przez Towarzystwo Akcyjne Mirkowskiej Fabryki Papieru, którego głównymi udziałowcami byli bankier L. Kronenberg oraz rodzina Natansonów, papiernia stała się największym zakładem w Królestwie Polskim.

W 1984 roku pożar, który pojawił się na terenie posesji, zniszczył doszczętnie budynki Zakładów Górnych, pozostawiając zgliszcza i straszącą przez wiele lat ruinę. Dopiero nowy właściciel, Jan Wejchert, który nabył całą nieruchomość w październiku 2000, pieczołowicie odbudował ją zachowując oryginalny układ architektoniczny. Przy wykorzystaniu najnowszej technologii i pod okiem konserwatora zabytków udało zachować się pozostałe po pożarze mury, które stanowią część obecnego obiektu.

Nasza filozofia

Pomidor to kulinarny symbol lata. Jego smak kryje w sobie wspomnienie palącego słońca, zapachu rozgrzanego ciepłem powietrza, spokojnej melodii długich, beztroskich wieczorów. Ten wyśmienity, drogocenny owoc, którego nazwa wywodzi się od mitycznego "złotego jabłka", wart jest najlepszej kulinarnej oprawy i towarzystwa. A stąd już tuż, tuż do niepowtarzalnych uroków włoskiej kuchni, której pomidor jest niezaprzeczalnie królem.

Dla radości delektowania się włoskim królestwem smaków i uhonorowania doznań jakich dostarcza nam to "złote jabłko", powstała Restauracja Pomidoro.

Restauracja

Restauracja Pomidoro to proste, wysmakowane dania zmieniające się wraz z porami roku, komponowane z najlepszych, oryginalnych składników. Codziennie świeże antipasti, na miejscu wypiekane pieczywo, ręcznie robione makarony, pizze z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów, sprowadzane prosto znad Morza Śródziemnego ryby i owoce morza. Tradycyjne mięsa. Po prostu włoska restauracja.

O Państwa wyjątkowe wrażenia smakowe i przyjemności podniebienia dba Szef Kuchni restauracji Pomidoro – Krzysztof Jacak. Zaś o prawdziwą włoską atmosferę i charakter restauracji Pomidoro, a przede wszystkim komfort i zadowolenie każdego jej gościa zadba menedżer Pan Krystian Nowicki. Zawsze chętnie służą Państwu wiedzą i pomocą, zarówno podczas codziennych wizyt w restauracji, jak i realizacji specjalnych życzeń i oczekiwań.

Pomidoro w liczbach

18 Liczba lat na rynku
25 Osób w zespole
500 Tysięcy sprzedanych pizz
2000 Win w naszej ofercie